Ten o babeczkach michałkowych.
Każdy z nas na pewno ma ulubione słodkości które mógłby jeść na okrągło, ale nie przyrządza ich często - dla mnie są to właśnie muffiny
z białymi michałkami. Słodkie, mięciutkie i mocno czekoladowe. Nie piekę ich zbyt często, ale zawsze szybko znikają.
Na ciasto potrzebujemy:
♥ 150g mąki pszennej
♥ 120 g masła
♥ 80g cukru
♥ 2 duże jaja
♥ 50g kakao
♥ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
♥ 3 łyżeczki (45ml) likieru kawowego
♥ 120g grubo posiekanych michałków
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, proszek do pieczenia
i kakao przesiać przez sito do naczynia, odstawić. W misce miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać szpatułką. Dodać likier kawowy, posiekane michałki i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 200°C przez 15 minut lub dłużej, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wystudzić na kratce. Porcja na 11 babeczek.
Babeczki można jeszcze ozdobić kremem i orzeszkami.
Krem
♥ 500 ml śmietany kremówki 36%
♥ 140h białych michałków pokrojonych na małe kawałki
Śmietanę podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone michałki i dalej podgrzewać, mieszając, aż cukierki się rozpuszczą. Krem zdjąć z ognia, przestudzić, przykryć folią spożywczą
i chłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed samym podaniem babeczek wyjąć krem
z lodówki i ubić na sztywno mikserem z końcówką do ubijania białek. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki i udekorować babeczki . Następnie oprószyć je solonymi orzeszkami ziemnymi. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
z białymi michałkami. Słodkie, mięciutkie i mocno czekoladowe. Nie piekę ich zbyt często, ale zawsze szybko znikają.
Na ciasto potrzebujemy:
♥ 150g mąki pszennej
♥ 120 g masła
♥ 80g cukru
♥ 2 duże jaja
♥ 50g kakao
♥ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
♥ 3 łyżeczki (45ml) likieru kawowego
♥ 120g grubo posiekanych michałków
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, proszek do pieczenia
i kakao przesiać przez sito do naczynia, odstawić. W misce miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać szpatułką. Dodać likier kawowy, posiekane michałki i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 200°C przez 15 minut lub dłużej, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wystudzić na kratce. Porcja na 11 babeczek.
Babeczki można jeszcze ozdobić kremem i orzeszkami.
Krem
♥ 500 ml śmietany kremówki 36%
♥ 140h białych michałków pokrojonych na małe kawałki
Śmietanę podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone michałki i dalej podgrzewać, mieszając, aż cukierki się rozpuszczą. Krem zdjąć z ognia, przestudzić, przykryć folią spożywczą
i chłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed samym podaniem babeczek wyjąć krem
z lodówki i ubić na sztywno mikserem z końcówką do ubijania białek. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki i udekorować babeczki . Następnie oprószyć je solonymi orzeszkami ziemnymi. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Buziaki,
M.
Zapowiadają się niesamowicie apetycznie :) Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńSmaczne się wydają :) Gdy w końcu będę miała sensowny piekarnik, będę robiła babeczki hurtowo :D
OdpowiedzUsuń