Ten o gorącej czekoladzie. Blogmas #23
Święta to również czas który uwielbiam sobie osładzać na wszelkie sposoby, i nie do końca potrafię przejść obojętnie od słodkości. Oprócz czekoladowego fondue o którym wspomniałam w poprzednim poście - moim ulubionym przysmakiem na wieczór jest gorąca czekolada. Przepisów mam kilka, samych czekolad piłam mnóstwo, ale moimi faworytami są zdecydowanie czekolady robione ze śmietanki i z rozpuszczonych tabliczek.
Na dzisiaj wybrałam przepisz białej czekolady z imbirem, który pije namiętnie od paru dni.
(porcja na 4 filiżanki!)
Potrzebujemy:
korzeń imbiru - świeżego lub suszonego
(ja tym razem użyłam 2 - 3 łyżki imbiru z saszetki - było równie pyszne)
(ja tym razem użyłam 2 - 3 łyżki imbiru z saszetki - było równie pyszne)
2 łyżki cukru
100 ml wody
1 tabliczka białej czekolady
2 szklanki mleka
Korzeń ścieramy, mieszamy z cukrem i wodą i gotujemy na małym ogniu aż powstanie gęsty, złocisty syrop.
W rondelku rozpuszczamy tabliczkę białej czekolady, można w 2 szklankach mleka, ale lepiej
w słodkiej 18 - procentowej śmietance (szczytem rozpusty jest śmietanka kremowa 30 36%). Uwaga! Nie można dopuścić do wrzenia!
w słodkiej 18 - procentowej śmietance (szczytem rozpusty jest śmietanka kremowa 30 36%). Uwaga! Nie można dopuścić do wrzenia!
Dodajemy syrop imbirowy i miksujemy, aż powstanie pianka - im więcej tym lepiej. Rozlewamy gorący napój do filiżanek i oprószamy szczyptą kakao lub kawy.
Spożywamy w miłym towarzystwie delektując się smakiem i aromatem...
Macie swoje ulubione przepisy na gorącą czekoladę?
Buziaki,
M.
Blogmas
#4 Ten o drobiazgach dla znajomych
#5 Ten o prezentach dla maniaka fotografii
#6 Ten o kartkach świątecznych
#7 Ten o kartkach świątecznych z motywem lampek
#8 Ten o kartkach świątecznych z wieńcami
#9 Ten o kartce świątecznej z krasnalem
#10 Ten o kartce świątecznej z shakerboxem
#11 Ten o kartkach świątecznych 'na szybko'
#12 Ten o bilecikowych karteczkach
#13 Ten o filmach do których lubię wracać
#14 Ten o serialach na umilenie wieczoru
#15 Ten o wystawie
#16 Ten o zimie
#17 Ten o śniadaniowych placuszkach
#18 Ten o stroiku świątecznym
#19 Ten o million dollar spaghetti
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Hej!
Cieszę się, że wpadłeś na mojego bloga i będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Jeśli coś Ci się nie podoba, bądź masz jakieś uwagi to napisz mi to tutaj bądź w mailu, zobaczymy co da się z tym zrobić. Dziękuje za wszystkie komentarze i obserwacje! ♥