Ten o million dollar spaghetti . Blogmas #19
Tak jak już wspominałam przedwczoraj, kuchnia to miejsce w którym czuję się doskonale. Bardzo lubię piec i gotować, a najbardziej lubię przyrządzać śniadania. Jednak kiedy jestem ze znajomymi, lub wiem, że będę mieć gościa w porze obiadowej, to nie mogę się powstrzymać aby nie przyrządzić czegoś innego niż zwykle. Jednym z moich ulubionych dań, jak i zresztą ulubionym przez znajomych i mamę, jest million dollar spaghetti.
Z tego co zauważyłam po komentarzach na zagranicznych blogach, jest to danie kojarzone ze smakiem z dzieciństwa, z potrawą którą babcie przyrządzały na szybko. Danie jest łatwe
i szybkie w wykonaniu. Taka wersja spaghetti jest delikatniejsza w smaku i bardziej kremowa.
Składniki:
-500g mięsa mielonego
-słoik sosu bolońskiego lub pomidory z puszki
-makaron do spaghetti (wg mnie najlepiej smakuje z pszennym, razowy trzeba gotować trochę dłużej niż wskazuje producent)
-puszysty serek kanapkowy typu philadelphia
-serek wiejski
-ser żółty
-śmietana 18%/ jogurt
-pieprz, sól, czosnek, bazylia, gałka muszkatołowa
Serek wiejski mieszamy z serkiem phidalephia i śmietaną/ jogurtem, doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Proporcje zależą od wielkości/ wysokości naszego naczynia żaroodpornego, lub od tego czy chcemy, aleby nasza zapiekanka była bardziej zwarta, czy może bardziej puszysta i kremowa. Ja na dużą formę używam dwa serki wiejskie, dwa serki philadelpia i dwie łyżki śmietany/ jogurtu.
Mięso przesmażamy z czosnkiem i bazylią i dodajemy sos lub rozgniecione pomidory z puszki
(ja wolę używać domowego sosu pomidorowego, ale równie dobrze smakuje z sosem np Pudliszki. Sos pomidorowy z Dawtona jest dla mnie zbyt słodki).
(ja wolę używać domowego sosu pomidorowego, ale równie dobrze smakuje z sosem np Pudliszki. Sos pomidorowy z Dawtona jest dla mnie zbyt słodki).
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobinę masłem. Pierwsza warstwa to serki, później makaron, serki, makaron i na to wylewamy mięso z sosem pomidorowym. Całość wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 30 minut, po tym czasie wykładamy wierzch serek żółtym i wkładamy na kolejne 10 minut.
Ilość warstw zależy od wysokości naszego naczynia i od ilości serków i makaronu. Przy dwóch serkach gotuje całą paczkę makarony, przy jednym - pół.
Im nasza zapiekanka ma więcej serków, tym jest mniej zwarta.
Jeśli wypróbujecie przepis, bądź go znacie, dajcie znać w komentarzach co myślicie!
Buziaki,
M.
Blogmas:
#4 Ten o drobiazgach dla znajomych#5 Ten o prezentach dla maniaka fotografii
#6 Ten o kartkach świątecznych
#7 Ten o kartkach świątecznych z motywem lampek
#8 Ten o kartkach świątecznych z wieńcami
#9 Ten o kartce świątecznej z krasnalem
#10 Ten o kartce świątecznej z shakerboxem
#11 Ten o kartkach świątecznych 'na szybko'
#12 Ten o bilecikowych karteczkach
#13 Ten o filmach do których lubię wracać
#14 Ten o serialach na umilenie wieczoru
#15 Ten o wystawie
#16 Ten o zimie
#17 Ten o śniadaniowych placuszkach
#18 Ten o stroiku świątecznym
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Hej!
Cieszę się, że wpadłeś na mojego bloga i będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz. Jeśli coś Ci się nie podoba, bądź masz jakieś uwagi to napisz mi to tutaj bądź w mailu, zobaczymy co da się z tym zrobić. Dziękuje za wszystkie komentarze i obserwacje! ♥